Zo bouwen we samen aan succes - Samenwerking met Nieuwenhuis Bouw

De bouwsector is continu in beweging. Innovatie en duurzaamheid zijn belangrijk om voorop te blijven lopen. Maar minstens zo belangrijk is de samenwerking met betrouwbare partners die meedenken en meebouwen aan succes. Wat begon als eenmalig project, groeide uit tot een langdurige en succesvolle relatie tussen Kumij en Nieuwenhuis Bouw.
In dit interview vertellen Jacob Kolk (Algemeen directeur bij Nieuwenhuis Bouwbedrijf) en Gerard Korenromp (Accountmanager bij Kumij) over de veranderende bouwsector, de kracht van samenwerking en de impact van duurzaamheid en innovatie op de bouwsector.
Een sterk veranderende sector
Nieuwenhuis Bouwbedrijf is al lang geen traditioneel aannemersbedrijf meer. "De sector is sterk veranderd. Vroeger ging je met vier man een woning bouwen en alles deed je zelf: fundering, metselen, timmeren," legt Jacob uit. “Tegenwoordig is het werk veel specialistischer. Zo laten wij de montage van kunststof kozijnen over aan Kumij, onze projectpartner in kunststof kozijnen. Samen met elkaar haak je die ketting aan elkaar vast en zorg je ervoor dat er een gebouw tot stand komt.”
Samen werken, samen bouwen
Gerard blikt terug op het begin van hun samenwerking: "Rond 2012 kwamen we voor het eerst in contact, met een project in Heerenveen. Dat groeide uit naar grotere projecten, zoals bedrijfsverzamelgebouwen door heel Nederland." Wat de samenwerking tussen beide bedrijven zo sterk maakt? "We hebben hetzelfde DNA," zegt Gerard. "We zijn beide een vlakke organisatie met betrokken mensen.
Volgens Jacob draait een goede samenwerking niet alleen om prijs, maar vooral om vertrouwen. "De hele keten moet kloppen. Van offerte tot oplevering. Als het ergens in het proces misgaat, kan dat enorme gevolgen hebben. Daarom zoeken we partners waarvan we weten dat het goed zit." Gerard vult aan: "Onze calculaties en werkvoorbereidingen zijn perfect op elkaar afgestemd en de monteurs weten wat Nieuwenhuis van ons verwacht. Daardoor loopt het hele proces soepel en zonder verrassingen. Inmiddels weten we wat we aan elkaar hebben, en de samenwerking verloopt dan ook efficiënt en vol vertrouwen."
De samenwerking wordt versterkt door gezamenlijke activiteiten. "We organiseren regelmatig activiteiten, zoals een fietstocht, bedrijfsbezoeken en een gezamenlijk voetbaluitje," vertelt Gerard. Jacob vult aan: "Bij de laatste fietstocht deden maar liefst zes mensen van Nieuwenhuis mee. Dat laat zien hoe betrokken we bij elkaar zijn."
Innovatie en duurzaamheid in de bouwsector
In de bouwsector speelt duurzaamheid een grote rol. Nieuwenhuis is continu bezig met het verbeteren van processen en materialen. "Hoe kunnen we afval beter scheiden en hergebruiken?" is een vraag die binnen het bedrijf wordt gesteld. Zo is Nieuwenhuis hier continu mee bezig. Recent heeft Nieuwenhuis stappen gezet in de ISO- en MVO-certificering en zoekt het bedrijf mogelijkheden om duurzamer te bouwen. Gerard voegt toe dat Kumij ook grote stappen zet op het gebied van duurzaamheid. "Onze kozijnen bestaan inmiddels gemiddeld voor 45% uit gerecycled materiaal. Daarnaast werken we met bio-attributed PVC, een vervanger voor de fossiele grondstof olie. Dit bio-attributed PVC ontstaat uit het pulpproces van de houtindustrie. Hierdoor zorgen we voor een veel lagere CO₂-uitstoot. Een belangrijke stap vooruit in de verduurzaming van de bouwsector.”
Een belangrijke pijler in de samenwerking tussen Nieuwenhuis en Kumij is het gezamenlijke gebruik van BIM (Building Information Modeling). "Bij Nieuwenhuis tekenen we alle gebouwen in 3D, "vertelt Jacob. "Zo kunnen we vooraf problemen detecteren en voorkomen." Gerard: "Met BIM kunnen we real-time gegevens uitwisselen en direct inspelen op de wensen van de opdrachtgever. Hierdoor zorgen we voor betere communicatie en minder verrassingen tijdens de uitvoering. Dit vermindert faalkosten en verhoogt de efficiëntie."
Naast BIM, zetten de partijen ook beide in op digitalisering. "We werken steeds vaker met digitale contracten en documentatie," legt Jacob uit. "Dat bespaart tijd en voorkomt fouten." Gerard vult aan: “Dankzij deze digitale werkwijze kunnen we efficiënter werken en altijd twee stappen vooruit denken.”
Veiligheid en kwaliteit binnen projecten
De Wet Kwaliteitsborg (WKB) stelt strengere eisen aan documentatie en kwaliteitscontrole in de bouw. "Door vanaf het begin samen te werken met betrouwbare partijen, voorkomen we problemen later in het traject," zegt Jacob. Gerard benadrukt het belang van kwaliteitscontrole tijdens de montage. "Bij ons worden kozijnen door eigen monteurs en vaste montageploegen geplaatst. Twee weken voor de montage controleert de uitvoerder of de stelkozijnen haaks en waterpas zijn en of ze correct te lood staan voor de montage van kunststof kozijnen. Eventuele aanpassingen gebeuren eerst, zodat de montage soepel verloopt en we problemen bij de oplevering voorkomen."
Ook after-sales wordt steeds belangrijker. "De eerste drie maanden na oplevering blijft service bij Kumij, daarna gaat het dossier naar Kozijn Service Nederland, ons zusterbedrijf binnen VHZ Groep. Hierdoor kunnen we sneller reageren op klachten en de klanttevredenheid verhogen. Dit is een punt waar we als Kumij actief mee bezig zijn om continu te verbeteren."
Stabiliteit en groei door vertrouwen
De samenwerking tussen Nieuwenhuis en Kumij blijft groeien. "Wat voor ons belangrijk is, is stabiliteit," zegt Jacob. "We willen bouwen met partners die we vertrouwen en waar we op kunnen rekenen. Hoe meer we op een goede manier met elkaar werken, hoe sterker we samen worden." Gerard sluit zich daarbij aan: "Onze samenwerking is een win-win situatie. Door transparantie, innovatie en vertrouwen creëren we de beste bouwoplossingen voor onze klanten. En dat is uiteindelijk de beste reclame die je kunt hebben."