renovatie van woningen bij Bilderdijklaan in Zeist
Duurzaam bouwen

Bouwen aan duurzame leefomgevingen

Circulair bouwen

Duurzaam en circulair bouwen aan woningen
en gebouwen

Duurzaam ondernemen begint bij ons met de vraag: welke impact maken we op de leefomgeving, op mensen en op toekomstige generaties? Al tientallen jaren werken we aan de geveluitstraling van woningen, utiliteitsgebouwen en grootschalige renovatieprojecten. Daarbij houden we rekening met meer dan alleen functionele prestaties. Wij kijken naar het geheel: materiaalgebruik, energieverbruik, levensduur, onderhoud en hergebruik.

Transparant en meetbaar duurzaam

Officieel ingeschreven
in de Nationale Milieudatabase

Wij zijn officieel ingeschreven in de Nationale Milieudatabase (NMD) onder categorie 1. Dit betekent dat onze milieuprestaties volledig transparant en verifieerbaar zijn. Om deze inzichten te verkrijgen hebben wij ingezet op het uitvoeren van diverse levenscyclusanalyses (LCA’s). Met deze LCA’s kunnen wij herleiden waar de meest impact van onze toegepaste materialen zich bevindt. Onze vier LCA’s zijn opgesteld volgens de nieuwste PCR-richtlijn, die vanaf 1 juli 2025 verplicht is. Daarmee lopen we voorop in de branche. De MKI-waarden van onze kozijnen, met een kern van recyclaat, een buitenzijde van virgin materiaal en een stalen versteviging, behoren tot de beste in de markt. Zo leveren we niet alleen kwaliteit, maar bouwen we aantoonbaar mee aan een circulaire toekomst.

Inschrijving Kumij in de Nationale Milieudatabase

KIWA covenant
circulair ondernemen

Wij zijn in bezit van het KIWA covenant circulair ondernemen. Hiermee tonen wij aan dat al onze kunststof reststromen vanuit de productie, zoals zaagverlies en afgekeurde kozijnen, terugkeren in nieuw geproduceerde kunststof kozijnen. Hierdoor blijft deze waardevolle grondstof behouden in de keten. Daarnaast komen wij op renovatieprojecten ook kunststof kozijnen tegen welke vervangen dienen te worden. Om het aandeel gerecycled kunststof in nieuwe kozijnen te verhogen, zorgen wij ervoor dat de oude kozijnen worden teruggenomen. Hierdoor gaan geen waardevolle grondstoffen verloren.

Duurzamer materiaalgebruik

Bio-attributed PVC
als duurzame materiaalkeuze

Bio-attributed PVC is een vorm van pvc waarbij een deel van de fossiele grondstoffen wordt vervangen door duurzame, biologische alternatieven. Net als traditioneel PVC is bio-attributed PVC volledig recyclebaar en uiterst geschikt voor langdurig gebruik in de bouw. Dankzij deze eigenschappen draagt het bij aan lagere onderhoudskosten op de lange termijn én kan het bijdragen aan een hogere gebouwwaarde, onder andere door verbeterde energieprestaties en aansluiting op milieucertificeringen.

Steeds meer bouwprojecten kiezen voor deze duurzame oplossing. Een goed voorbeeld is het renovatieproject van BAM Wonen in Steenwijk, waar kunststof kozijnen van Kumij met bio-attributed PVC zijn gebruikt. Dankzij de combinatie met hoogwaardig triple glas zijn sociale huurwoningen uit de jaren '70 getransformeerd tot nul-op-de-meter woningen met energielabel A+++.

In samenwerking met profielleverancier Kömmerling Nederland heeft dochterbedrijf Kumij voor het eerst deze innovatieve profielen van fossielvrij PVC verwerkt tot kozijnen, ramen en deuren voor een verduurzamingsproject van BAM Wonen in Steenwijk

Kozijnen krijgen
een tweede leven

Onze kunststof kozijnen zijn ontworpen met circulariteit als uitgangspunt. We gebruiken hoogwaardige kunststoffen die volledig recyclebaar zijn en waar mogelijk uit gerecycled materiaal bestaan. Daarnaast zijn onze kozijnsystemen modulair opgebouwd, zodat onderdelen eenvoudig vervangen, hergebruikt of gerecycled kunnen worden.

In onze productie minimaliseren we materiaalverlies en zetten we steeds meer in op groene energie. Onze spiegellastechniek zorgt voor sterke, duurzame verbindingen die bestand zijn tegen jarenlang intensief gebruik.

"Meer dan 682.015 kg CO₂ bespaard in het Recyclingprogramma van Kömmerling in 2024"

van ontwerpfase tot nazorg en onderhoud

K-VISION Reframe:
100% circulaire kozijnen

K-VISION ReFrame is het eerste écht circulaire kunststof kozijn, vervaardigd uit 100% gerecycled PVC en afgewerkt met de duurzame proCoverTec kleurlaag. Deze unieke combinatie zorgt voor een luxe uitstraling, uitstekende UV-bestendigheid en maximale IR-reflectie. ReFrame is beschikbaar op projectbasis binnen de Trend-profielserie en geschikt voor zowel renovatie als nieuwbouw. Met ReFrame kies je voor een gesloten materiaalkringloop en een toekomstbestendige oplossing die natuurlijke hulpbronnen spaart.

Text media afbeelding

GSF-glas: isolatieglas met circulaire meerwaarde

Binnen onze geveloplossingen speelt glas een essentiële rol in energieprestaties én duurzaamheid. Daarom maken we steeds vaker gebruik van GSF-glas: isolatieglas met een gedeeltelijk gerecycled glaskernmateriaal. In dit productieproces wordt een deel van het traditionele floatglas vervangen door gerecycled glas dat opnieuw wordt ingezet als grondstof.

GSF-glas vormt een belangrijke basis in onze Isomax-oplossing. Met Isomax combineren we energie-efficiëntie met circulaire impact, zonder concessies te doen aan kwaliteit of comfort.

"Kumij heeft vanuit de productielocatie 36,8 ton glas teruggeleverd in 2024. Hiermee is ruim 4 ton aan CO2 bespaart."

 

Overzichtsmatrix Kumij

Voor elk project de juiste combinatie

Overzichtsmatrix Kumij
duurzaam ondernemen

Onze visie op duurzaam ondernemen

Voor ons draait duurzaam bouwen om verantwoordelijkheid nemen, voor onze producten, onze werkwijze en de samenleving waarin we opereren. Al decennialang werken we aan de geveluitstraling van gebouwen, van seriematige nieuwbouw tot grote renovatieprojecten. Daarbij houden we altijd rekening met de impact op onze leefomgeving, mens en maatschappij.

Onze visie is gebaseerd op drie pijlers:

  • Leefomgeving: we bouwen mee aan gezonde, energiezuinige en esthetisch sterke woonomgevingen

  • Mens & maatschappij: we werken veilig, sociaal verantwoord en inclusief

  • Toekomstbestendig: we kiezen voor processen en producten met een lage impact en hoge levensduur

Meer over het ESG model
ESG model van VHZ